Gimnazistai pastatė miuziklą

Gimnazistai pastatė miuziklą

Gimnazistai pastatė miuziklą

Šiaulių Didždvario gimnazija Valstybės atkūrimo dienai skyrė gimnazistų miuziklą „Velnio nuotaka“, kuris penktadienį mokyklos bendruomenei ir svečiams buvo parodytas “Saulės“ koncertų salėje.

Nijolė KOSKIENĖ

nikos@skrastas.lt

Iš mokyklos scenos — į gyvenimo

„Tai antras mūsų muzikinis projektas, bet čia — aukštesnis lygis“, — po generalinės repeticijos, likus pusantros valandos iki koncerto, kalbėjo gimnazistai, pagrindinių vaidmenų atlikėjai. Jaunuoliai sakė, kad mokykliniai spektakliai turi įtakos ir pasirenkant gyvenimo kelią: keli iš jų ketina susieti savo gyvenimą su scena.

Miuziklo režisierė ir projekto sumanytoja Daiva Trijonienė — Didždvario gimnazijos neformalaus švietimo ir pagalbos skyriaus vedėja. Kodėl Didždvario gimnazija ėmėsi miuziklo?

Anot D. Trijonienės, Didždvario stiprybė — šokiai (vaikai „Šėltinio“ kolektyve šoka nuo mažens), belieka šokį sujungti su daina, ir gimsta miuziklas. Nemažai solistų taip pat yra ir “Šėltinio“ šokėjai.

Tai — ne „Dainų dainelė“, ne konkursas. Svarbu esą, kad vaikas pajustų, kad jis šioje scenoje gali ir dainuoti, ir suvaidinti, kad šioje scenoje telpa keli meniniai žanrai. Labai svarbus yra repeticijų procesas.

Pasak D. Trijonienės, miuzikle dalyvauja ir dvyliktokų. „Nors jiems sudėtinga suderinti repeticijas su intensyviu mokslu, tačiau matyti, kad jie nori iš mokyklos išpešti viską, kas yra geriausia“, — sakė režisierė.

Sunkumai ir džiaugsmai

D. Trijonienė, sumaniusi statyti miuziklą, sako neįsivaizdavusi, kaip sunku bus gauti fonogramas. Paaiškėjo, kad nors yra ir filmas, ir roko opera, tačiau instrumentinių fonogramų nėra. Situaciją išgelbėjo muzikantas Darius Vaitoška, iš naujo sukūręs fonogramas. Daug talkino, choreografiją statė „Šėltinio“ kolektyvo vadovas Romualdas Laugalis, su solistais dirbo muzikos mokytojos Loreta Stankuvienė ir Violeta Mankuvienė.

„Gaila, kad neformalus ugdymas nueina į antrąjį planą, į podukros vietą — be entuziastų vadovų nieko nebūtų, — prisipažįsta D. Trijonienė ir čia pat pasidžiaugia: — Ką tik trečiokės mergaitės pasakė: jūs neįsivaizduojate, koks yra nuostabus dalykas, kad mes mokykloje galime daryti tokius dalykus. Čia yra didžiausias įvertinimas ir didžiausia padėka“.

MIUZIKLAS: Pinčiuko scena iš miuziklo „Velnio nuotaka“.

REŽISIERĖ: „Visą laiką sakiau ir pedagogams, ir vadovams: kas, jei ne mes?“, — apie kūrybos iniciatyvą sakė D. Trijonienė.

CHOREOGRAFAS: Miuziklo choreografas — „Šėltinio“ vadovas Romualdas Laugalis.

SOLISTAI: Prieš koncertą „Velnio nuotakos“ veikėjai (iš kairės): Girdvainis (Kristijonas Gedvilas), Marcelė (Vilma Vainauskaitė), Pinčiukas (Lukas Šniolis), Baltaragis (Evaldas Likus), Uršulė (Valerija Mačytė), Jurga (Dovilė Zajauskaitė), tupi Raupys (Gediminas Tamašauskas).

 

SCENA: Girdvainio ir Uršulės scena.

JURGA: Garsioji Jurgos arija.

 

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.