Lietuvių kalbos dienos – nuo Biržų iki pat Australijos

I. Butkevičiūtės nuotr.
Vasario 10 dieną Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje atidarymo renginys „Rubežius" prasidėjo iškilmingu vėliavų įnešimu.
Šį savaitgalį prasidėjo devintosios Lietuvių kalbos dienos, kurių Didžiąja sostine paskelbti Biržai, o mažąja – Vakarų Australijos Perto miestas. Tai jau devintosios Lietuvių kalbos dienos, kurių pagrindiniai Lietuvių kalbos dienų šeimininkai – biržiečiai, o mažąja sostine tradiciškai tapo viena iš užsienio lietuvių bendruomenių.

Biržai – lietuvių kalbos dienų sostinė

„Kalba pirmiausia yra žmonės. Tam, kad kalba būtų gyva, ją turi kažkas vartoti. Didžiąją įtaką lietuvių kalbai daro toli gražu ne kalbininkai, o tie, kurie kiekvieną dieną gatvėje kalba lietuviškai, kas savo vaikus mokome lietuviškai ir tai darome iš meilės, o ne iš pareigos”, – sakė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Violeta Meiliūnaitė.

Biržų rajono savivaldybės meras Kęstutis Knizikevičius, pasveikindamas į renginį dalyvius ir svečius, juokavo, kad biržiečiai, ko gero, neprieštarautų, jei ir antrus metus Biržai liktų lietuvių kalbos dienų sostine.

„Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti“, – kalbininko Jono Jablonskio žodžiais renginį pradėjo renginio vedėja bibliotekininkė Rita Venskūnienė.

Toliau skaitykite popierinėje arba elektroninėje laikraščio versijoje (PDF). Užsakyti galite http://www.birzietis.com