Muziejus pasakoja duonos istoriją

Muziejus pasakoja duonos istoriją

Muziejus pasakoja duonos istoriją

Penktadienį Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje atidaryta paroda iš muziejaus rinkinių “Duonos istorija“. Paroda pasakoja apie duonos kelią ant stalo nuo sėjos iki duonos ragavimo.

Rita ŽADEIKYTĖ

rita@skrastas.lt

Į svečius pas malūnininką

Ekspozicija malūnininko troboje išdėliota taip, kad žiūrovas pasijustų lyg atėjęs į svečius pas malūnininką, o ne į muziejų. Eksponatai — ne po stiklais, o išdėlioti, lyg tuoj juos reikėtų imti sėti, malti, kepti duoną.

Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvydienė, žvelgdama į susirinkusius žiūrovus, spėjo, kad vyresniems žmonėms daugelis eksponuojamų daiktų yra pažįstami iš vaikystės namų, o gal dar ir dabar naudojami.

Ekspozicijoje — unikalus penkių gorčių talpos puskubilis miltams laikyti, įvairių dydžių (pagal šeimininkės stotą ir jėgas) ližės duonai pašauti ir išimti iš krosnies, pjautuvas, piesta, kuri buvo naudojama greitai sumalti nedidelį kiekį grūdų. Stovi ir spragilas, kuriuo iškuldavo grūdus. Eksponuojami skobtiniai indai duonai maišyti ir minkyti.

Didžioji eksponatų dalis yra surinkta Šiauliuose, Šiaulių apylinkėse, Joniškio, Pasvalio kraštuose XX amžiaus pradžioje. Todėl daugelis daiktų jau skaičiuoja ir antrą šimtą metų.

Malūnininko kambario kampuose — šventojo Izidoriaus, žemdirbių, juodadarbių globėjo, šventosios Elžbietos, kepėjų globėjos, skulptūros.

Pasak menotyrininko Vytenio Rimkaus, visi eksponatai, ne tik meniškos liaudies meistrų skulptūrėlės yra ir meno kūriniai.

Visi parodos atidaryme dalyvavę žiūrovai galėjo paragauti iš muziejuje sumaltų grūdų čia pat iškeptos duonos. Čia rengiamos edukacinės programos „Duonos kepimas“, kuriose lankytojai patys gali išsikepti muziejaus duonkepėje duonos.

Buriamas "Duonos" klubas

Pastaruoju metu net ir miesto butuose yra kepama naminė duona. Todėl Šiauliuose nutarta steigti "Duonos" klubą.

Viena iš klubo organizatorių, muziejininkė, edukacinių programų koordinatorė Laimutė Tomkuvienė pakvietė kepančius ar norinčius išmokti kepti duoną  rinktis gegužės 13 dieną 16 valandą Žaliūkių malūnininko troboje prie krosnies ir įsteigti "Duonos" klubą.

„Pajutome, kad duonos kepimas - ne tik muziejininkų ar kaimo močiučių domėjimosi objektas. Todėl laikas burtis prie krosnies į klubą ir dalytis patirtimi“, — sakė L. Tomkuvienė.

ČIUTULIS: Parodos atidaryme senovines dainas ir šokius pristatė Aukštabalio pradinės mokyklos vaikų folkloro ansamblis „Čiutulis“ su vadove Rima Šereiviene.

PAMOKYMAI: Šiaulietis, pamatęs muziejuje veikiančias girnas, malūnininko trobos šeimininką muziejininką Julių Vainorių (kairėje) pamokė kai kurių senovėje žinotų gudrybių.

Jono TAMULIO nuotr.